soncial_network_facebooksoncial_network_youtube banner_1banner_2
CogiTraining logo

WE SEE WITH OUR BRAIN, NOT WITH OUR EYES

SenseBall logo

About us

News > Wat jouw school kan leren van twee toptrainers

This news was published on 03.07.2014

Wat jouw school kan leren van twee toptrainers

“De kracht van een voetballer? Die zit niet enkel in zijn benen. Vooral met hun hersenen én met positief teamwork onderscheiden topvoetballers zich van de rest”, zeggen Michel Bruyninckx en Dirk Gyselinckx, twee topjeugdtrainers. Zij trainden bij de jeugdopleiding van Anderlecht Vincent Kompany en Romelu Lukaku: Rode Duivels die hopelijk straks in Brazilië het mooie weer maken. Wat kan het Vlaamse onderwijs van die twee toppers leren?

Luie Hersenen

‘Brein centraal leren’ heet deze leermethodiek, en ze is gebaseerd op inzichten uit wetenschappelijk hersenonderzoek. “Je maakt sporters beter als je vertrekt vanuit hun hersenen. Die zijn namelijk lui”, zegt Michel Bruyninckx, internationaal jeugdtrainer en adviseur van de jeugdacademie van AC Milan. “Hersenen baseren zich graag op makkelijke oplossingen. Daar kan je op inspelen, als trainer én in de klas. Zet kinderen in een gevarieerde leeromgeving, dan maak je ze nieuwsgierig en zet je ze aan tot leren.

Een voetballer een lange pass aanleren doe je niet door hem elke dag opnieuw uit te leggen hoe hij die moet geven. Als hij de oefening telkens op dezelfde manier moet herhalen, gaan zijn hersenen denken dat ze het antwoord al weten. Zo blokkeer je het leren. Daag zijn hersenen uit: laat hem rekensommen oplossen vlak voor hij trapt, of geblinddoekt aanlopen. Door die variatie leggen de hersenen meerdere circuits aan waarop de speler zich kan baseren als hij een pass wil geven.”

De groep telt

Dirk Gyselinckx past de methodiek niet enkel toe op het Anderlechtse oefenveld, ook in de lessen die hij geeft als L.O.-leraar in het Boechoutse Sint-Gabriëlcollege.

Applaus voor elkaar

Gyselinckx: “We bouwen elke training op van makkelijk naar moeilijk en trachten foutloos te trainen. Als je een speler vraagt om meteen een volley te trappen vanop dertig meter, dan zakt zijn motivatie en wil om te leren. Als je start vanop twee meter van het doel en altijd een stap verder probeert, dan bereik je meer en blijft het kind gemotiveerd om zo ver mogelijk te geraken. We streven hier naar een positief leerklimaat en geen prestatieklimaat.”

Hier hoor je geregeld applaus van de leerlingen als ze samen een oefening hebben doen slagen. “Een kind dat je niet waardeert, respecteert of in een emotioneel veilige omgeving omkadert, zal het moeilijk hebben om vooruitgang te boeken. Als trainer én als leraar kan je een kind kraken als het iets fout doet. Je moet elkaar net positief bekrachtigen.”

Ook op het oefenveld in Anderlecht werkt Dirk Gyselinckx aan het welbevinden van zijn spelers. Dat moet zo hoog mogelijk liggen. “Spelertjes die een mindere dag hadden op school of thuis nemen dat mee op training. Onze trainers en ploegbegeleiders moeten onze spelers door en door kennen en waarderen. Want wie zich goed voelt, leert beter. Wie constant negatieve feedback krijgt, ontwikkelt stress. Als er werkpunten zijn , dan doen we aan feed forward. Dan leggen we samen de oorzaak bloot van een probleem of minder goede prestatie, en bedenken we een oplossing voor de toekomst.”

Purple Talent

Om het welbevinden van de spelers te verhogen kijken ze bij Anderlecht verder dan het voetbalveld. Ook school is belangrijk. Daarom ontwikkelde de club het Purple Talents project. Andi (12) zit bij de Purple Talents. “Later wil ik één van de beste spelers ter wereld worden.”

Voetbalproject op school

Dennis Holbrechts, directeur van KTA Campus De Brug in Vilvoorde, ontdekte de kracht van ‘brein centraal leren’ via zijn eigen zoon Matt. “Hij zat in de derde kleuterklas en kon op het einde van het schooljaar niet aftellen van vijf naar nul. Het CLB adviseerde ons om hem in te schrijven in de speelleeklas. Ik heb mijn zoon coördinatieoefeningen gegeven die ik van Michel Bruyninckx kreeg. Na twee weken kon hij perfect aftellen van tien naar nul. Nu zijn we één jaar verder, en zit mijn zoon in het eerste leerjaar, waar hij vrij goede resultaten haalt.”

Sinds kort heeft zijn school daarom een voetbalproject waarbij ze de leerlingen naast hun traditionele tso-opleiding Elektromechanica, Handel, Boekhouden en Secretariaat-talen de mogelijkheid biedt vier tot zes uur per week voetbaltraining te volgen, gebaseerd op de principes van het brein centraal leren.

100 meter in 35 seconden

“We moeten stoppen met kinderen in een competitieve omgeving op te voeden”, besluit Michel Bruyninckx.  “Het voortdurend registreren en vergelijken van scores is niet goed: noch op het voetbalveld, noch in de school. Neem bijvoorbeeld een jongen die lijdt aan obesitas. Die kan onmogelijk de honderd meter lopen in achttien seconden. Als je hem daarop evalueert, blokkeer je hem psychologisch volledig. Wat kan je wel doen? Je vraagt hem vandaag om die honderd meter te lopen. Hij loopt ze in vijfendertig seconden. Dan vraag je hem om over een periode van zes weken van vijfendertig naar dertig seconden te gaan. Zo evalueer je de inspanning van die jongere op dezelfde manier als die van de niet-zwaarlijvige klasgenoot en krijg je fantastische resultaten. Op en naast het veld.”

Zo vorm je een topploeg

  1. Ga voor positieve bekrachtiging. Competitie is nefast voor de ontwikkeling van kinderen.
  2. Heb geduld. Hou een kind met leerproblemen in de groep, geef een kind tijd om te ontwikkelen. Stuur het niet te snel weg.
  3. Bekijk de progressie van elk kind individueel.
  4. Geef feedback tijdens een oefening. En laat kinderen fouten maken en zo veel mogelijk opnieuwproberen.
  5. Leren is niet eindig en de perfectie kan je nooit bereiken. Standaarden zijn onzin.
  6. Talent is fouten durven maken en daarna beter willen worden.
  7. Vraag aandacht en concentratie in groepsverband.

Read full article at: http://www.klasse.be/leraren/46688/breincentraal/